Menu

"Komedija fest 2011" od 22. do 29. maja

Pozorišni festival "Komedija fest 2011", na kome će učestvovati pozorišta iz BiH, Srbije, Crne Gore i Hrvatske, biće održan u Zvorniku od 22. do 29. maja, najavio je danas vršilac dužnosti direktora zvorničkog Doma omladine Dušan Petrović. Petrović je rekao da će ovaj festival, pod nazivom "Osmijeh iz centra Balkana", biti otvoren 23. maja predstavom "Narodni poslanik" Branislava Nušića, u režiji Saše Stojkovića, koju će izvesti Pozorište "Bora Stanković" iz Vranja.

U predfestivalskoj večeri, 22. maja, biće izvedena komedija "Kako snimiti porno film" Pozorišta "Bore Stankovića" iz Vranja, koja će biti revijalnog karaktera, rekao je Petrović na konferenciji za novinare .

Prema Petrovićevim riječima, 24. maja kolašinsko Amatersko pozorište izvešće komediju "Konekt, bolan, konekt", Darka Drljevića u autorovoj režiji.

Gradsko pozorište "Jazavac" iz Banjaluke izvešće 25. maja predstavu "Mister Bin", autora Rovana Atkinsona, u režiji Vladimira Đorđevića, dok će 26. maja Pozorište Prijedor izvesti predstavu "Heroj nacije", autora Ivana M. Lalića, u režiji Željka Kasapa.

Teatar "Ubuntu" iz Bijeljine odigraće 27. maja predstavu "Žena mog najboljeg druga", koja u originalu nosi naziv "Svinja", autora Branislava Nušića, u režiji Sonje Knežević, dok će 28. maja Narodno pozorište iz Užica izvesti komediju "Mušica", Anđela Rukantea, u režiji Slavenka Saletovića.

Predstavom "Dekameron" Đovanija Bokača, u režiji Silvia Stilinovića, koju će 29. maja pred zvorničkom publikom izvesti Satirično kazalište mladih iz Slavonskog Broda, biće završen "Komedija fest 2011".         

Podsjetivši da će na zatvaranju Festivala biti dodijeljena nagrada za najbolje odigranu predstavu, Petrović je rekao da će, u čast pobjednika, Pozorište "DIS" iz Banjaluke izvesti predstavu "Preljubnici", u režiji Novice Bogdanovića.

Ističući da se na javni konkurs za nastup na ovom festivalu prijavilo 21 pozorište iz ove četiri zemlje, Petrović je rekao da je selektorska komisija odabrala ovih osam predstava, koje će biti izvedene na pozorišnim daskama Doma mladih.

Organizator "Komedija festa 2001", koji se drugi put održava u Zvorniku, je Dom omladine, dok je pokrovitelj opština Zvornik.

Podršku festivalu najavilo je Ministarstvo prosvjete i kulture, Radio televizija Republike Srpske, kao i nekoliko uglednih lokalnih preduzeća.