Menu

“Maestral” zaposlio 19 ratnih vojnih invalida

U Karakaju juče je otvorena firma za proizvodnju izolacionih materijala “Maestral”, u koju je uloženo više od 1.250.000 evra.

Firma “Maestral”, čiji su vlasnici supružnici Ranka i Branko Jovanović, zapošljavaće 24 radnika, od kojih su 19 ratni vojni invalidi, dok će u narednom mjesecu biti zaposleno još 10 radnika.

Branko Jovanović rekao je novinarima da je firma “Maestral” potpisala 70 odsto predugovora za izvoz svojih proizvoda, dok će 30 odsto plasirati na tržište BiH.

“U Fabrici će se proizvoditi stirodur, jedini priznati materijal koji vrši uštedu energije i koji je hit u svijetu”, rekao je on i dodao da su pribavljene sve potrebne ekološke dozvole za rad ovog kolektiva.

Ističući da otpada u proizvodnji skoro da nema, te da će se i stiropor iz ambalaže reciklirati i tehnološki obrađivati, Jovanović je najavio da će početkom naredne sedmice doći inženjeri iz Italije i tehnolozi iz Koreje, koji će obučiti radnike.

On je rekao da je planirani bruto dohodak na godišnjem nivou oko 11 miliona evra i najavio da će u narednom periodu biti uloženo još 1,2 miliona dolara za dodatnu najsavremeniju opremu za proces rada.

Predsjednik Udruženja ratnih vojnih invalida Zvornik Dragislav Mijanović pojasnio je da je 19 ratnih vojnih invalida u ovaj kolektiv zaposleno putem projekta Fonda za zapošljavanje i rehabilitaciju invalidnih lica Republike Srpske.

Prema Mijanovićevim rječima, poslodavac je, prema ovom projektu, za obezbjeđivanje radnog mjesta dobio po 3.500 KM i dužan je da najmanje dvije godine zadrži u radnom odnosu ova lica.

Ratni vojni invalid Jakov Jovičić je u “Maestralu” dobio radno mjesto i naglasio da ovo za njega ima nemjerljiv značaj, jer nije mogao da nađe posao od završetka rata.