Menu

Đoković savladao Ferera i osvojio 40. trofej u karijeri

noleeeNovak Đoković je osvojio treći uzastopni turnir; poslije Pekinga i Šangaja trijumfovao je na Mastersu u Parizu, savladavši nakon preokreta u oba seta Davida Ferera sa 7:5, 7:5.

Do jubilarne 200. pobjede na turnirima Masters serije, 40. titule u karijeri, a 17. pobjede u nizu poslije poraza na US openu, Đoković je po drugi put stigao do trijumfa u francuskoj prestonici, i to na maestralan način. Uz savršenu igru kada je najteže, a čelične živce kada je rival bio na korak od uspjeha.

Meč je počeo prilično burno - poenom koji je "potrajao" čak 27 udaraca, a koji je pripao serveru, Novaku Đokoviću. Uz dvije svoje greške, ali i po jedan pravovremeni izlazak na mrežu i grešku rivala, Nole je uspješno priveo kraju prvi gem, povevši sa 1:0.

Ferer je potom pokazao da nije tek tako pobijedio Rafaela Nadala, a svoj servis-gem riješio je kako je i želio, uz samo jedan izgubljeni poen, i to onaj u kome ga je Đoković prilično "provozao" dubokim lopticama poslatim sa osnovne linije.

Pa opet, iako Novak u trećem gemu nije prepustio rivalu nijedan poen, za šta su bili "zaduženi" odlični servisi, ali i jedna savršena bekend paralela, nakon koje je loptica pogodila mjesto gdje se se sastavljaju dvije linije, sve je naglo počelo da se mijenja vrlo brzo.

Španski teniser je relativno lako osvojio sopstveni servis-gem, a u narednom je izgradio 0:30 prije nego što je stigao do dvije uzastopne brejk-lopte. Iako je Nole prvu uspješno neutralisao, drugu, poslije razmjene udaraca koja je potrajala maltene čitav minut, nije - pa je Ferer brejkom poveo sa 3:2.

Moglo je vrlo lako da bude 3:3 već nakon narednog gema, no kako Đoković nije iskoristio svoju, ne baš lako izgrađenu, brejk šansu, njegov suparnik je sa tri uzastopna poena stigao da udvostruči prednost u osvojenim gemovima.

Novak je u međuvremenu u značajnoj mjeri popravio svoj prvi servis, ali mu je bilo mnogo važnije da nađe način da poene osvaja na servise rivala. I, uspio je, došavši tako kod rezultata 3:4 do nove brejk šanse, ali je Ferer smirenom igrom, bez mnogo rizika, ali uz sjajnu defanzivu, uspio da osvoji i taj gem.

Spasa, međutim, nije bilo za Ferera u desetom gemu, onom u kome je španski teniser servirao za osvajanje seta. Đoković je savršenom igrom sa osnovne linije, kombinujući nekoliko dijagonalnih udaraca sa razornom forhend paralelom, brejkom stigao do izjednačenja, a sa 6:5 poveo osvojivši 12 poena od 13 koje je prethodno odigrao.

Ono što se tada odvijalo na terenu Bersija podsjetilo je na najsjanije Novakove dane, a ni nekoliko bravura Davida Ferera nisu zaustavila veliki nalet: četvrtim uzastopno osvojenim gemom, a drugim svojim brejkom u ovom finalu, Đoković je osvojio prvi set sa 7:5.

Drugi je, međutim, počeo u znaku španskog tenisera, koji je osvojio Novakov servis-gem i najavio da se neće predati tek tako. Naprotiv, potpuno je preokrenuo zbivanja na terenu u svoju korist i nekako za tili čas stigao do poena kojim je mogao da povede sa 0:3. Ipak, greška napravljena na mreži koštala ga je i tog poena i tog gema, u kome je Đoković spriječio brejk i nedugo zatim stigao do smanjenja zaostatka na 1:2.

Novaku je nedugo zatim počela da popušta koncentracija, naročito pri servisu, ali je uz dvije duple servis-greške uspio da priđe na 3:4, iako je mnogo neubjedljiviji bio na servise suparnika. Ne i u desetom gemu, "istom" onom u kome se spasao u prvom setu. I u drugom je Ferer servirao za 6:4, i u drugom je Nole baš tada napravio brejk.

Baš kao u uvodnoj dionici, kada je furioznom igrom od 3:5 stigao do 7:5, Đoković je nastupom u kome gotovo nije bilo nijednog kiksa unervozio suparnika. Stigavši do 6:5 primorao je Ferera da se servisima bori za taj-brejk, ali spasa definitivno nije bilo: titula je pripala maestralnom Novaku.

Đoković je nakon pobjede prišao tribini, a poslije pozdrava sa svojom vjerenicom i timom, reket je poklonio sinu Zlatana Ibrahimovića, koji je u društvu oca pratio i ovaj nastup najboljeg srpskog tenisera svih vremena.

 

Nole na korak od Agasijevog rekorda

Đokovićeva 16. titula na turnirima Masters serije dovela ga je na samo jednu zaostatka od Andrea Agasija, trećeplasiranog na vječnoj listi.

Evo ko je najviše puta trijumfovao na Mastersima:

Nadal - 26

Federer - 21

Agasi - 17

Novak - 16

Sampras - 11

Marej - 9

Muster - 8

Čang - 7

Beker, Kurijer, Kuerten, Rios, Rodik, Safin - po 5 ...