Menu

Namještali žrijeb Novaku iza leđa

Međunarodna teniska Federacija (ITF) i određeni proizvođači sportske opreme optuženi su da su gurali klipove u šampionski pogon Novaka Đokovića u protekle četiri godine, jer su, navodno, namještali žrijeb na grend slemovima i favorizovali da u finalu igraju Rafael Nadal i Rodžer Federer!

Predvodnik talasa onih koji smatraju da se na turnirima velike četvorke dešava nešto čudno, uključujući Australijan open, Vimbldon i Ju-Es open i Rolan Garos, je Katarina Pijetlović, profesor sportskog prava na univerzitetu u Talinu, koja je na nedavno održanom Antikorupcijskom simpozijumu u Kelnu podigla veliku prašinu, iznijevši ozbiljne sumnje u regularnost ovih takmičenja.

Naime, ona je objavila podatak da su Novak i Rodžer od 2008. 12 puta na grend slemovima uvijek bili u istom dijelu žrijeba, bez obzira na to da li su bili rangirani kao drugi i treći, ili kao prvi i treći na ATP listi, za šta je šansa da se desi - nevjerovatnih 0,02 odsto.

- To vam je kao da bacite novčić 12 puta i svaki put padne na onu stranu sa brojem. Žrijeb se pravi tako što se prvi na svijetu stavi u vrh jednog dijela „kostura“, a drugi na dno drugog. Treći se, potom, ubacuje u jedno od ta dva, kao i četvrti. U svim slučajevima, uvijek se Đoković poklapao sa Federerom, a Marej sa Nadalom. To je rađeno, jer je vladao stav da Švajcarac lakše izlazi na kraj sa Srbinom, a Španac sa Škotom. Samim tim, vjerujem da su ovi žrijebovi bili podložni manipulaciji i da je Novak bio u manje dobrom položaju u odnosu na druge, a sve zbog sticanja profita u svijetu biznisa - oštro tvrdi Pijetlovićeva.

- Radili smo simulacije žrijeba i samo u tri od 1.000 slučajeva poklapali su se Federer i Đoković. Ne mislim da je to slučajnost - tvrdi Pijetlovićeva.

Ipak, srpskog tenisera ove priče ne potresaju previše. On je pokazao da mu je svejedno ko je u žrijebu, i da li igra prvo sa Rodžerom, a onda sa Rafom ili obrnuto. Uostalom, obojicu ih je do nogu potukao ove sezone, sa skorom od 10:1.