Menu

DJEČIJEM ODJELJENJU POTREBNI INKUBATORI

Dječije odjeljenje Opšte bolnice u Zvorniku ima dva inkubatora, od kojih je jedan u upotrebi više od dvadeset godina, sklon je čestim kvarovima, pa se na njega skoro ne može računati u urgentnim slučajevima.

Drugi inkubator je novijeg datuma i ne može da zadovolji sve potrebe Dječijeg odjeljenja ove bolnice.

Načelnik Dječijeg odjeljenja Koviljka Gotovac rekla je Srni da se u porodilištu ove bolnice rodi prije vremena desetak beba i ako nemaju dovoljnu težinu hitno se šalju u zdravstvene ustanove u Banjaluku, Beograd ili Tuzlu.

"Ukoliko je novorođenče na granici kilaže koristimo inkubatore u ovom odjeljenju, ali imamo dosta slučajeva kada novorođenčad liječimo zbog drugih potreba, pa je neophodan inkubator", rekla je Koviljka Gotovac.

Ona je naglasila da je, osim inkubatora, ovom odjeljenju potrebna i druga oprema, kao što su infuziona pumpa i foto lampa, za optimalan rad sa djecom.

Načelnik Porodilišta Opšte bolnice Sanja Kalajdžić rekla je da Porodilištu nije potreban inkubator, jer se novorođenčad hitno upućuju na Dječije odjeljenje, ukoliko ima potrebe za tim.

Kalajdžićeva je rekla da je Porodilištu potrebna bebi oprema, deke i drugi predmeti koje koriste porodilje.
Ona je istakla da se u prošloj godini u Porodilištu ove bolnice, koje pokriva sedam opština regije Birač, rodilo 750 beba, dok je u prethodne tri godine broj novorođene djece prosječno iznosio oko 850.

Porodilište Opšte bolnice Zvornik pokriva opštine Milići, Osmaci, Šekovići, Vlasenica, Bratunac, Srebrenica i Zvornik. Ovom porodilištu, koje je regionalnog karaktera, gravitira oko 150 000 stanovnika.

Akcija "Bitka za bebe", koju vodi Fond "B92", širi se na region, a predsjednik Upravnog odbora ovog fonda Veran Matić pozvao je zainteresovane da se uključe u akciju nabavke inkubatora i za porodilišta u Srpskoj