Menu

VLADA IMA MEHANIZME DA RIJEŠI STANJE U "BIRČU"ZVORNIK

birac-cvijanovicPremijer Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je juče u Zvorniku da Vlada ima mehanizme da riješi stanje u Fabrici glinice "Birač", koje je lošije nego što se smatralo.Ona je istakla da Vlada Srpske odlučno stoji na poziciji sa koje je krenula akcija rješavanja stanja u fabrici, a to je da treba ukloniti sve nepravilnosti, da svako ko je kriv bude sankcionisan, radnici uživaju prava, jer je riječ o gigantu koji treba da radi. 

"Zajedno ćemo raditi i pružiti podršku stečajnom upravniku, s ciljem očuvanja radnih mjesta, proizvodnje i sankcionisanja krivaca", rekla je Cvijanovićeva. 

Ona je navela da je na današnjem sastanku članova Koordinacionog tima za nastavak poslovanja Fabrike glinice "Birač" sa stečajnim upravnikom Lazom Đurđevićem razgovarano o tome kako teče stečajni proces, kako obezbjeđivati sirovinu, veze sa kupcima, zadržati funkcionisanje Fabrike. 

"Biće ovdje mnogo prepreka, neke od njih smo identifikovali, neke će se vjerovatno vremenom pojavljivati, ali u principu jako je bitno da se zna ko je krivac i da se zna šta su ciljevi", rekla je Cvijanovićeva. 

Ona je istakla da je Vlada Srpske za to da se rješava kompletan status radnika i da će sve što bude u moći Vlade da se uradi, i biti urađeno. 

Na pitanje novinara zašto se čekalo ovoliko godina pa da se nešto preduzme, Cvijanovićeva je rekla da je moguće da je u proteklih 12 godina i došlo do stvarnih propusta, možda i radeći neke stvari sa najboljim ciljem i u najboljoj namjeri. 

"Ono do čega je Vlada na čijem sam čelu došla jesu saznanja da nikako neće moći ovako da ide, da su problemi daleko veći od predviđenih, da je dolazilo do strašnih zloupotreba. Vlade su intervenisale, pomagale, omogućavale da se nastavi sa procesom proizvodnje, a oni koji su za to krivi to su sve više zloupotrebljavali i izvlačili novac koji pripada Republici Srpskoj", rekla je Cvijanovićeva. 

Ona je zaključila da ono što pripada Srpskoj, ostaje u Srpskoj, ima da joj bude vraćeno, te da prava radnika treba da budu zadržana. 

birac-sastanak

Načelnik opštine Zvornik Zoran Stevanović rekao je da su sve teme koje su trebale biti na dnevnom red potisnute u stranu i da se na sastanku u opštini samo razgovaralo o problemima "Birča". 

"Najvažnije je da stečaj u ovoj fabrici formalno-pravno uspije, da kontinuitet proizvodnje bude nastavljen, da ljudi ne ostanu bez posla i da redovno primaju plate, te da novo rukovodstvo koje bude postavljeno u `Alumini` i `Mehanici` /preduzeća iz grupacije Birač/ i ostalim zavisnim preduzećima ukoliko ih ima, nađe rješenja da se posluje pozitivno i da se radnici iz `Birča` uposle u `Alumini` i `Mehanici`", rekao je Stevanović. 

Stečajni upravnik "Birča" Lazo Đurđević podsjetio je da je stečajni postupak otvoren 8. aprila, te da su u tom roku radili na onome što je zakon predvidio, da se nailazi na probleme, ali da se oni rješavaju. 

"Mislim da stečajni postupak ide u svom pravcu, a o tome sam informisao i predstavnike Vlade koji su dali podršku i obećali pomoć ukoliko bude problema", rekao je Đurđević. 

On je naglasio da je stečajni postupak otvoren samo nad AD "Birač", a ne i nad ostalim preduzećima iz grupacije "Birač", te da za sada ne može da govori nešto više o tome kakvo je stanje u fabrici, jer nije uspio da izvršim uvid u knjigovodstenu dokumentaciju. 

Đurđević je naveo da je Zakonom o stečajnom postupku propisano da svakom radniku prestaje ugovor o radu danom otvaranja stečaja. "A sada ste dobili informaciju od predsjednika Vlade da ti radnici neće ostati bez posla, već će se naći način da se to premosti. Oni nisu na Birou za zapošljavanje, u javnosti je bilo informacija da su radnicima zaključene knjižice, ali nisu, što može da se i provjeri", rekao je Đurđević. 

On je dodao da niko ne može predvidjeti koliko dugo će trajati stečajni postupak, posjetivši da su u trenutku otvaranja stečaja u fabrici bila 304 radnika. 

Premijer Srpske Željka Cvijanović i ministri finansija Zoran Tegeltija i industrije, energetike i rudarstva Željko Kovačević prvo su se u Zvorniku sastali sa rukovodstvom opštine Zvornik, na čelu sa načelnikom opštine Zoranom Stevanovićem, a potom održali sastanak u Fabrici glinice "Birač".