Menu

Kome je Dodik prodao naftnu industriju RS?

dodik prodao

Dodik je Rafineriju nafte i ostala preduzeća iz sastava NIRS-a prodao Zarubežnjeftu u čijoj se upravljačkoj strukturi nalazi i Duško Perović, šef Predstavništva RS u Moskvi. Ozbiljne su indicije da je upravo Perović predstavnik kompanije Partenon holdings, za koju se sumnja da je u vlasništvu nekog iz vrha Republike Srpske.

Ugovor o prodaji akcija Naftne industrije RS, preduzeća „Rafinerija nafte“ AD Bosanski Brod, „Petrol“ AD Banja Luka i „Rafinerija ulja Modriča“ AD Modriča, zaključen je 2. februara 2007.godine. Ništa problematično, da ugovor, umjesto Direkcije za privatizaciju RS, nije potpisala Vlada na čijem je čelu bio Milorad Dodik. A to je nezakonito!

Zakon o uslovima prodaje akcija preduzeća iz oblasti naftne industrije RS je donesen je 28. februara 2007. g., a stupio na snagu 08. marta 2007. godine, što ukazuje da je zakon prilagođen već zaključenoj prodaji akcija NIRS-a.

Nezakonita prodaja ne može se opravdati ni zakonskim vakuumom. Investiciono-razvojna banka RS osnovana je 6. decembra 2006. gpdine, a ulogu ovlašćenog prodavca državnog kapitala od Direkcije, preuzela je tek 20. juna 2007. I za to je kriva Dodikova Vlada i Narodna skupština RS.
Ugovor između Njeftegazinkora i Vlade RS u startu je dobio oznaku  „strogo povjerljivo“, iako bez ikakvog zakonskog osnova. Ali, danas se već sasvim jasno vide stvarni razlozi prikrivanja informacija o prodaji državnog kapitala u NIRS-u.

Istina, bilo koje preduzeće može svoje poslovne podatke proglasiti ekonomskom tajnom, ali nije jasno po kojim kriterijumima to može učiniti Vlada, tim prije što u ovom slučaju koristi budžetska i van budžetska sredstva za pokrivanje troškova u realizaciji prodajnog ugovora.
U trenutku prodaje potpuno je nejasno kako su utvrđeni postojeći dugovi i obaveze Vlade RS po ugovoru. Spominju dva iznosa: jedan od 36 miliona i jedan od 133 miliona KM. U tako nejasnoj podjeli obaveza i dugova, još manje su jasne namjere Vlade.

Ugovor o prodaji NIRS-a, umjesto tadašnje Direkcije za privatizaciju RS, potpisala je Vlada na čijem je čelu bio Milorad Dodik. A to je nezakonito!

Indikativno je da se Vlada RS obavezuje da će namiriti bilo koje iznose kupcu u vidu obaveza preduzeća koje nisu iskazane na dan prodaje. Ovo može da znači da, ili Njeftegazinkor ne zna kolike su obaveze preduzeća koja kupuje, pa očekuje i dodatne povjerioce i potraživanja, ili da se prodavac nalazio u prilično nezgodnoj situaciji kada je pregovarao o uslovima prodaje. Jedino tako bi se moglo obrazložiti bjanko prihvatanje svih budućih obaveza Vlade RS prema ruskom kupcu.

Očito je da se tadašnjem premijeru Miloradu Dodiku, žurilo da što prije proda akcije, pa je prihvatio sve tražene uslove. Bolje rečeno, one u čijem određivanju je sam učestvovao!
A onda je prodaju NIRS-a javnosti predstavio kao „najbolji je ekonomski posao Vlade RS“.

Najzanimljivija klauzula ugovora ruskoj kompaniji obezbjeđuje da joj, ako se privatizacija proglasi pravno spornom ili poništi, Vlada RS nadokanadi Njeftegazinkoru sve gubitke.

Ipak, glavni akteri prodaje NIRS-a znali su dobro šta rade.

Zanimljivo je da u trenutku prodaje ni pravni status kupca nije bio jasan, niti su uz ugovor priloženi dokumenti iz kojih bi se vidjela struktura kapitala. Prema Zaključku Konkurencijskog savjeta BiH o Rafineriji nafte Brod, vidljiva je bila samo struktura privrednog subjekta Njeftkazinkor. Prema tom dokumentu, Otvoreno dioničarsko društvo Zarubežnjeft (koje je u 100% vlasništvu Ruske Federacije)je vlasnik 40 odsto kapitala Njeftkazinkora, dok ostalih 60 procenata vlasništva pripada trojici fizičkih lica (po 20%). Ta lica koji su vlasnici tri društva sa ograničenom odgovornošću. Nikada javno nisu saopštena imena tih lica, ali se godinama unazad spekulisalo da je riječ o ljudima iz Republike Srpske. I to onima iz samog političkog vrha!

dokument Perovic

Ključno pitanje je ko je vlasnik firme Invest- Tehnologija, koja je ranije bila suvlasnik Njeftegazinkora, a koju je očito zamijenila kompanija Devin financial LTDsa Djevičanskih ostrva

Sumnje u to podgrijava i činjenica da je Vlada RS 17. jula 2007. odobrila sredstava sa računa za posebne namjene za izmirenje obaveza prema firmi Devin financial LTD sa britanskih Djevičanskih ostrva u iznosu od 47 miliona američkih dolara, po osnovu ugovora o preuzimanju duga između Vlade RS, Rafinerije nafte u Brodu i te kompanije. 
Istovremeno, Vlada Milorada Dodika odobrava dodatnih 9,1 milion dolara za izmirenje obaveza prema firmi Tifon d.o.o Zagreb, po istom osnovu. Riječ je o firmi hrvatskog generala Ivana Čermaka, kojem je zbog ratnih zločina nad Srbima sudio Haški trubunal, a na kraju ga i oslobodio.

Devin financial LTD sa britanskih Djevičanskih ostrva je vlasništvo famoznog čečenskog biznismena Salembega Hadžijeva, koji je brodskoj rafineriji prodavao sirovu naftu. Hadžijevu je početkom 2004. bivši generalni direktor Rafinerije Ilija Drpa ponudio da se dio duga od 37 miliona dolara vrati u akcijama Rafinerije. Međutim, do povratka Dodika na vlast to nije realizovano.
Već 2010. godine došlo je do prikrivanja i prestrojavanja početnih pozicija u Njeftegazinkoru, jer je nakon te godine kompanija morala da javno saopšti sva povezana lica. Posebno je zanimljivo učešće firme Partenon holdings sa britanskih Djevičanskih ostrva, na koja su 2007. Iz budžeta RS prebačena 47 miliona dolara!

Duško Perović, šef Predstavništva RS u Moskvi naprasno je 30. jula 2010. postao član Savjeta direktora, što je veoma indikativno, jer  se imenovanja u taj upravni organ vrše iz naslova kapitala.

dusko perovic

Da li je Duško Perović vlasnik of-šor kompanije, ili je samo nečija produžena ruka u Savjetu direktora Njeftegazinkora?

Uzimajući u obzir da je firma čečenskog biznismena, kojoj je Rafinerija dugovala, registrovana na Djevičanskim ostrvima, Hadžijevu je učinjena velika usluga transfera novca koji ne podliježe porezu. Za tu uslugu se obično plaća 20 odsto provizije. Najbolji način isplate provizije je na licu mjesta, gdje osnuješ firmu i primiš novac. Tamo su osnivači anonimni i jedini način da se dođe do njihovih imena je Interpolova istraga.

Budući da Partenon holdings sa Djevičanskih ostrva ima 20 odsto glasačkih prava u Njeftegazinkoru, sve ukazuje na to da bi Perović mogao da bude predstavnik baš te firme u organima kompanije koja je kupila Rafineriju Brod i ostala preduzeća NIRS-a. Brojne su indicije koje upućuju upravo na to.

Izvor: Istinito

BiH I RS

Prev Next

Bošnjaci neće da rade u firmama iz Srpske

29-07-2016 Hits:3811 BiH I RS

Bošnjaci neće da rade u firmama iz Srpske

I pored ogromne nezaposlenosti, radnici u Federaciji BiH ne žele da rade u firmi čiji je vlasnik Srbin iz Republike Srpske. Sa ovim problemom suočio se jedan poslodavac iz Banjaluke koji...

U Trebinju poginula mlada sportiskinja

31-05-2016 Hits:3750 BiH I RS

U Trebinju poginula mlada sportiskinja

U saobraćajnoj nesreći koja se dogodila u juče oko 16 časova u mjestu Gornje Čičevo na magistralnom putu Trebinje – Herceg Novi poginula je reprezentativka BiH u plivanju Ana Čučković (18). U...

Mnogobrojna reagovanja na govor Kavazovića u Švajcarskoj

26-05-2016 Hits:3200 BiH I RS

Mnogobrojna reagovanja na govor Kavazovića u Švajcarskoj

Još traju reagovanja na izjavu poglavara islamske zajednice Huseina Kavazovića, koji je rekao da se ne smije dozvoliti da Vlah zavlada Srebrenicom. Donosimo i druge dijelove Kavazovićevog govora, u...

Sarajevo stidi se!

04-05-2016 Hits:2732 BiH I RS

Sarajevo stidi se!

Uz jake mjere obezbjeđenja juče su obilježene 24 godine od ubistva 42 pripadnika bivše JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu. Ni 24 godine nakon zločina u Dobrovoljačkoj ulici nema pravde za...

Drama: Radnici se popeli na silos i prijete samoubistvom

28-04-2016 Hits:2441 BiH I RS

Drama: Radnici se popeli na silos i prijete samoubistvom

Četvorica radnika "Tuzla kvarca", koji štrajkuju glađu već 18 dana, danas su se popeli na silos i prijete da će počiniti samoubistvo. "Radnici su očajni i više ne vide izlaz iz...

21 godina od zločinačke akcije BLjESAK

28-04-2016 Hits:2156 BiH I RS

21 godina od zločinačke akcije BLjESAK

U operaciji "Bljesak", 1. i 2. maja 1995. godine, ubijeno je ili se vodi kao nestalo 283 Srba, od kojih 55 žena i 11 djece. Prvog maja 1995. godine...

Oslobodite se grijeha na današnji praznik

28-04-2016 Hits:2400 BiH I RS

Oslobodite se grijeha na današnji praznik

Pravoslavni hrišćani, koji se pridržavaju julijanskog kalendara, obilježavaju danas Veliki četvrtak. Hrišćani se sjećaju posljednjeg objedovanja Isusa Hrista, Tajne večere, a danas je prilika da se i najveći grešnici razriješe...

Ovo su neradni dani u Srpskoj za Vaskrs

25-04-2016 Hits:2680 BiH I RS

Ovo su neradni dani u Srpskoj za Vaskrs

U Republici Srpskoj neradni dani biće 29. april, te 1. i 2. maj, kada se obilježavaju vjerski i republički praznici Veliki petak, odnosno Vaskrs i Međunarodni praznik rada. Vjernici pravoslavne vjeroispovijesti...

Hapšenje osumljičenih za štetu Bobar banke

31-03-2016 Hits:2428 BiH I RS

Hapšenje osumljičenih za štetu Bobar banke

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH /Sipa/ lišili su jutros slobode više osoba osumnjičenih da su oštetili Bobar banku i bankarski sektor za oko 123 miliona KM i na...

Oprez prilikom spaljivanja korova

22-03-2016 Hits:2159 BiH I RS

Oprez prilikom spaljivanja korova

Ministarstvo unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske upozorilo je građane da budu oprezni prilikom spaljivanja korova i drugog zapaljivog materijala, kao i da te poslove obavljaju na površinama koje mogu kontrolisati. ...

Banjalučanin uhapšen zbog ucjenjivanja djevojke preko FB

15-03-2016 Hits:2358 BiH I RS

Banjalučanin uhapšen zbog ucjenjivanja djevojke preko FB

 Policija u Kozarskoj Dubici uhapsila je V.B. iz Banjaluke u akciji “Zoran Nepobjedivi” jer je jednu djevojku V.J. ucjenjivao preko fejsbuka. Naime, kako je rečeno u policiji on je u februaru...

Propalo prikrivanje korupcije: Dr Vesna Novaković je ipak uzimala mito! (video)

15-03-2016 Hits:3258 BiH I RS

Propalo prikrivanje korupcije: Dr Vesna Novaković je ipak uzimala mito! (video)

Disciplinska komisija UKC RS utvrdila je da dr Vesna Novaković nije uzimala mito, ali roditelji djece koju je liječila i dalje tvrde da jeste i pripremaju zajedničku tužbu. O uzimanju...

Eksplozija na pumpi u Bijeljini

14-03-2016 Hits:2803 BiH I RS

Eksplozija na pumpi u Bijeljini

Na benzinskoj pumpi u Bijeljini došlo je do eksplozije, tri radnika su povrijeđena. Na benzinskoj pumpi "Dragstes" koja se nalazi na magistralnom putu Bijeljina - Brčko nesreću je izazvala eksplozija plinske...

Savanović: Isplata do kraja marta

14-03-2016 Hits:2380 BiH I RS

Savanović: Isplata do kraja marta

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović izjavio je danas da bi do kraja marta trebalo da bude isplaćen godišnji borački dodatak, za šta je potrebno izdvojiti 11...

SPC – Počeo Vaskršnji post

14-03-2016 Hits:2317 BiH I RS

SPC – Počeo Vaskršnji post

Za pravoslavne vjernike danas je počeo višenedjeljni veliki Vaskršnji ili Časni post, koji se završava praznikom Vaskrsenja Isusa Hrista - Vaskrsom, koji se ove godine slavi 1. maja. Datum...

Niko nije odgovarao za ubistvo srpskih djevojčica

11-03-2016 Hits:2470 BiH I RS

Niko nije odgovarao za ubistvo srpskih djevojčica

Srpske djevojčice Milica Lalović i Nataša Učur ubijene su na današnji dan prije 21. godinu u sarajevskom naselju Grbavica, snajperskim hicima ispaljenim iz dijela grada pod kontrolom muslimanskih snaga, a...

Banjalučanin dobio 192.000 KM na kladionici

04-03-2016 Hits:2462 BiH I RS

Banjalučanin dobio 192.000 KM na kladionici

Nisam se mnogo nervirao prateći mečeve koje sam imao na tiketu, ali kada sam vidio da su mi ostale još dvije utakmice, zaledio sam se, kazao je Banjalučanin, čiji je...

Tri mjesečne plate godišnje za cigarete

01-03-2016 Hits:2266 BiH I RS

Tri mjesečne plate godišnje za cigarete

Kutija prosječnih cigareta košta oko četiri marke, što znači da pušač, koji dnevno ispuši jednu paklu nikotinskih štapića, za 365 dana u pepeo pretvori blizu 1.500 maraka, što je jednako...

Preminuo Vlado Petrović "Čiča"

29-02-2016 Hits:2543 BiH I RS

Preminuo Vlado Petrović "Čiča"

Vlado Petrović "Čiča", dokazani humanista u traženju nestalih Srba i veliki borac za istinu i pravdu o stradanju srpskog naroda, preminuo je u Doboju u 57. godini. Isključivo zaslugom Petrovića samo...

Zbog pijanih putnika avion prinudno sletio u Sarajevo

26-02-2016 Hits:2272 BiH I RS

Zbog pijanih putnika avion prinudno sletio u Sarajevo

Avion kompanije Pegasus, koji je letio na relaciji Istanbul - Rim, juče je prinudno sletio na Međunarodni aerodrom Sarajevo zbog putnika koji su u vidno alkoholiziranom stanju vrijeđali osoblje u...

Djevojčica skočila sa prvog sprata zgrade

26-02-2016 Hits:2874 BiH I RS

 Djevojčica skočila sa prvog sprata zgrade

Petnaestogodišnja učenica devetog razreda Osnovne škole u Kalesiji skočila je sa prvog sprata stambene zgrade u izgradnji u centru Kalesije, zadobivši teške povrede, rekao je portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog...

Otkazi za 3.000 vojnika u BiH

24-02-2016 Hits:2511 BiH I RS

Otkazi za 3.000 vojnika u BiH

Ministarstvo odbrane BiH predlaže smanjenje broja pripadnika oružanih snaga sa 10.000 na 7.000. Od osnivanja potrošili tri milijarde KM. U dokumentu pod nazivom "Pregled odbrane", koji Ministarstvo odbrane BiH treba...

Sistemsko uništavanje zdravstva Srpske

24-02-2016 Hits:2297 BiH I RS

Sistemsko uništavanje zdravstva Srpske

Partija demokratskog progresa očekuje od svih nadležnih institucija Republike Srpske da uzmu u razmatranje sljedeću aferu i trošenje narodnog novca zasnovanog na ozbiljnim tvrdnjama i činjenicama kojima je učinjena ogromna...

BiH prva na mapi nezaposlenosti

18-02-2016 Hits:2198 BiH I RS

BiH prva na mapi nezaposlenosti

Visoka stopa nezaposlenosti beleži se u čitavom regionu. Dok je najviše nezaposlenih u BiH, za petama su joj Srbija u Makedonija. "Crnih rupa" u kojima je nezaposlenost najveća najviše ima u...

Balkan investment banka - pljačka koja traje 15 godina

16-02-2016 Hits:2152 BiH I RS

Balkan investment banka - pljačka koja traje 15 godina

Izvještaji Republičkog deviznog inspektorata Republike Srpske koji su procurili u javnost govore o ogromnim količinama novca koje su putem Balkan investment banke iznošene van BiH. Izvještaji su diskreditovali i Agenciju za...

Pismo Dodiku: Moj otac se nije borio za državu bez zakona, pravde i reda!

16-02-2016 Hits:2588 BiH I RS

Pismo Dodiku: Moj otac se nije borio za državu bez zakona, pravde i reda!

"Odlučio sam da vam u ime pokojnog oca vratim odlikovanje kojim je posthumno odlikovan za zasluge u ratu i stvaranje i odbranu Republike Srpske, i da, na veliku žalost zbog...

Novi zakon: Koji dokumenti su potrebni za prijavu prebivališta?

10-08-2015 Hits:3848 BiH I RS

Novi zakon: Koji dokumenti su potrebni za prijavu prebivališta?

Novi Zakon o prebivalištu i boravištu državljana BiH na snagu je stupio 29. jula te je donio nekoliko važnih promjena bh. građanima kada prijavljuju prebivalište. Nakon što su Izmjene i...

MekGafi: Bez zakona o radu za BiH nema kredita MMF-a

06-08-2015 Hits:2702 BiH I RS

MekGafi: Bez zakona o radu za BiH nema kredita MMF-a

Evropska komisija je zadovoljna što je novi zakon o radu usvojen u Federaciji Bosne i Hercegovine i nada se da će proći i u Republici Srpskoj, te iz Delegacije EU...

U Srpskoj su protesti otišli u istoriju

06-08-2015 Hits:2674 BiH I RS

U Srpskoj su protesti otišli u istoriju

U Srpskoj već godinama skoro da nema masovnih protesta građana i izražavanja nezadovoljstva načinom života na ulicama Republike Srpske. A razloga za proteste sve je više. Male plate, kašnjenja penzija,...

Savjet ministara BiH smijenio Zupca

06-08-2015 Hits:2534 BiH I RS

Savjet ministara BiH smijenio Zupca

SARAJEVO - Goran Zubac razriješen je danas na vanrednoj sjednici Savjeta ministara BiH sa pozicije direktora Državne agencije za istragu i zaštitu (SIPA), saopšteno je iz Savjeta ministara. Kako je istaknuto...