Menu

Sutra počinje izborna kampanja u BiH

cik

Sarajevo - Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine pozvala je danas političke stranke, kandidate i pristalice političkih stranaka, koalicija, kao i nezavisne kandidate i njihove pristalice, te zaposlene ili na drugi način angažovane u izbornoj administraciji, da se uzdrže od korištenja nacionalističke i antidržavne retorike i od izjava koje dižu tenzije, da vode fer izbornu kampanju, javlja Anadolu Agency (AA).

Poziv je upućen povodom početka izborne kampanje za opšte izbore 2014. u Bosni i Hercegovini, koja počinje sutra, 11. septembra, i trajaće do 11. oktobra u 7 sati, kada počinje izborna šutnja. To je period u kojem politički subjekti na zakonom utvrđen način upoznati birače i javnost sa svojim programom i kandidatima pred opšte izbore 12. oktobra.

Predstavnici medija i birači pozvani su da daju svoj doprinos da kampanja i cijeli izborni proces protekne u demokratskom okruženju.

"Jedna od zakonskih zabrana u pravilima ponašanja političkih subjekata u izbornoj kampanji, na koju posebno skrećemo pažnju, jeste korištenje jezika koji bi nekoga mogao navesti ili podstaći na nasilje ili širenje mržnje. Središnje izborno povjerenstvo BiH ima ovlaštenja da izrekne novčanu kaznu koja ne prelazi iznos od 10.000 konvertibilnih maraka, ukloni ime kandidata sa kandidacijske liste ako se utvrdi da je kandidat lično odgovoran za povredu zakona ili da poništi ovjeru političkog subjekta. Koja će od navedenih sankcija će biti izrečena zavisi od težine učinjenog prekršaja, kao i učestalosti", istakao je Stjepan Mikić, predsjednik Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine, na današnjoj pres-konferenciji upriličenoj povodom zvaničnog početka izborne kampanje u BiH.

U tom periodu političkim subjektima zabranjeno je: uklanjati, prekrivati, oštećivati ili mijenjati štampane oglase, postere, plakate ili druge materijale koji se koriste u svrhu izborne kampanje, kao i vođenje kampanje na način kojim se narušava polna (rodna) ravnopravnost.

Isto se odnosi na  postavljanje štampanog, pisanog ili bilo kojeg drugog materijala u vezi sa izbornom kampanjom unutar ili na zgrade u kojima su smješteni organi vlasti na svim nivoima, javna preduzeća, javne ustanove i mjesne zajednice, kao i na vjerskim objektima, javnim putevima i javnim površinama, odnosno dozvoljeno je samo na onim mjestima predviđenim za plakatiranje i oglašavanje.

Oružje zabranjeno na političkim skupovima

Nije dozvoljeno nositi i pokazivati oružje na političkim skupovima, biračkim mjestima i njihovoj okolini, ometati skupove dugih političkih subjekata, kao i podsticati druge na takve aktivnosti, sprečavati novinare da obavljaju svoj posao u skladu sa pravilima profesije i izbornim pravilima, kao i lažno predstavljanje  u ime bilo kog političkog subjekta.

Za učešće na oktobarskim opštim izborima ovjereno je ukupno 113 političkih subjekata, od čega: 65 političkih stranaka, 24 nezavisna kandidata i 24 koalacije.

Ukupno je žrijebano (utvrđivanje redoslijeda na glasačkom listiću) 98 političkih subjekata (50 političkih stranaka, 24 koalicije i 24 neovisna kandidata) koliko će ih se pojaviti na glasačkom listiću.

Ovjereno je 735 kandidacijskih listi i 7.748 kandidata, od čega 3.276 žena ili 42 posto i 4.472 muškaraca ili 58 posto. 

Ukupno je na nivou BiH evidentirano za opšte izbore 3.278.908 birača, od čega 2.030.076 birača u FBiH i 1.214.832 u RS. 

Za glasanje izvan BiH registrovano je 42.139 birača. 

Po pitanju birača iz Brčko distrikta BiH, ukupno 45.317 birača imaju određenu entitetsku opciju od čega 24.789 birača za FBiH i 20.528 birača za RS. Birači koji nemaju određeno entitetsko državljanstvo, koje opredjeljuje birača da li glasa za organe Federacije BiH ili Republike Srpske, a takvih je prema zadnjim podacima 39.974, neće moći ostvariti pravo glasa na opštim izborima 2014.

Biračima sa prebivalištem u Brčko distriktu BiH čija se imena ne nalaze na izvodu iz Centralnog biračkog spiska i koji u periodu od 29. avgusta do dana izbora prvi put optiraju za entitetsko državljanstvo, omogućiće se da glasaju nepotvrđenim - kovertiranim glasačkim listićem ukoliko biračkom odboru predoči uvjerenje o entitetskom državljanstvu i identifikacioni dokument izdat od strane nadležnog organa Brčko distrikta BiH.

Za posmatranje izbornih aktivnosti i rada izborne administracije Centralna izborna komisija BiH je do sada akreditovala ukupno 82 posmatrača: 34 međunarodnih, 47 nevladinih organizacija i samo jedan iz političkih subjekata.

Štampanje glasačkih listića za opšte izbore 2014. teče predviđenom dinamikom bez zastoja i  kašnjenja. Glasački listići za birače koji borave izvan BiH i glasuju putem pošte su putem BH pošte poslani 28. avgusta, a dalje se nastavlja štampanje glasačkih listića za glasanje na biračkim mjestima u BiH. Očekuje se da će ovaj posao biti završen u periodu od 21. do 25. septembra.

Opšti izbori 12. oktobra zbog Kurban-bajrama

Opšti izbori u Bosni i Hercegovini za sve nivoe vlasti biće održani 12. oktobra.

S obzirom na to da nije riješeno pitanje provođenja lokalnih izbora u Mostaru, potvrđeno je da neće biti održani u tom gradu.

Ovo je prvi put da se termin održavanja izbora u BiH pomjera za 7 dana, s obzirom na to da je Izbornim zakonom BiH predviđeno da to bude u prvoj nedjelji oktobra.

Razlog pomjeranja izbora za 7 dana je vjerski praznik Kurban-bajram čije obilježavanje pada u tom terminu.

Građani će na oktobarskim izborima birati članove Predsjedništva BiH, zastupnike u Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH i Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, poslanike u Narodnoj skupštini Republike Srpske, predsjednika i potpredsjednike RS, te zastupnike u 10 kantonalnih skupština u Federaciji BiH. 

Sedmi izbori od Dejtona

Ovogodišnji izbori će biti sedmi opšti izbori u BiH od Dejtonskog mirovnog sporazuma, i četvrti od kada se zvaničnici biraju na mandat od četiri godine.

Prije toga, u 3 izborna ciklusa, u periodu od 1996. do 2000, zvaničnici u ove organe birani su na period od dvije godine.

Opšti izbori 2014. održaće se bez provedene presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, kao i oni 2010, što znači da predstavnici iz reda ostalih i dalje neće moći da budu birani prvenstveno za članove Predsjedništva BiH i delegate u Dom naroda PS BiH, na posrednim izborima koji se provode nakon opštih.

Naime, ni nakon četiri i po godine u BiH nisu usvojeni amandmani na Ustav BiH i izmjene Izbornog zakona BiH kojim bi se otklonila ta diskriminacija.

Opšti izbori 2014. donose i dvije novosti: prvi put je na ovim izborima obavezno učešće žena na kandidatskim listama povećano na 40 posto, sa dosadašnjih 33 posto, a isti omjer zastupljenosti biće nužno osigurati i u izbornoj administraciji - lokalnim opštinskim izbornim komisijama i biračkim odborima.

Prvi put će se opšti izbori provoditi i po novim odredbama u Republici Srpskoj s obzirom na to da će se 83 poslanika za Narodnu skupštinu ubuduće birati iz 9 umjesto dosadašnjih 6 izbornih jedinica. To je omogućeno izmjenama i dopunama Izbornog zakona RS iz 2012.

BiH I RS

Prev Next

Bošnjaci neće da rade u firmama iz Srpske

29-07-2016 Hits:4043 BiH I RS

Bošnjaci neće da rade u firmama iz Srpske

I pored ogromne nezaposlenosti, radnici u Federaciji BiH ne žele da rade u firmi čiji je vlasnik Srbin iz Republike Srpske. Sa ovim problemom suočio se jedan poslodavac iz Banjaluke koji...

U Trebinju poginula mlada sportiskinja

31-05-2016 Hits:3957 BiH I RS

U Trebinju poginula mlada sportiskinja

U saobraćajnoj nesreći koja se dogodila u juče oko 16 časova u mjestu Gornje Čičevo na magistralnom putu Trebinje – Herceg Novi poginula je reprezentativka BiH u plivanju Ana Čučković (18). U...

Mnogobrojna reagovanja na govor Kavazovića u Švajcarskoj

26-05-2016 Hits:3424 BiH I RS

Mnogobrojna reagovanja na govor Kavazovića u Švajcarskoj

Još traju reagovanja na izjavu poglavara islamske zajednice Huseina Kavazovića, koji je rekao da se ne smije dozvoliti da Vlah zavlada Srebrenicom. Donosimo i druge dijelove Kavazovićevog govora, u...

Sarajevo stidi se!

04-05-2016 Hits:2888 BiH I RS

Sarajevo stidi se!

Uz jake mjere obezbjeđenja juče su obilježene 24 godine od ubistva 42 pripadnika bivše JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu. Ni 24 godine nakon zločina u Dobrovoljačkoj ulici nema pravde za...

Drama: Radnici se popeli na silos i prijete samoubistvom

28-04-2016 Hits:2602 BiH I RS

Drama: Radnici se popeli na silos i prijete samoubistvom

Četvorica radnika "Tuzla kvarca", koji štrajkuju glađu već 18 dana, danas su se popeli na silos i prijete da će počiniti samoubistvo. "Radnici su očajni i više ne vide izlaz iz...

21 godina od zločinačke akcije BLjESAK

28-04-2016 Hits:2297 BiH I RS

21 godina od zločinačke akcije BLjESAK

U operaciji "Bljesak", 1. i 2. maja 1995. godine, ubijeno je ili se vodi kao nestalo 283 Srba, od kojih 55 žena i 11 djece. Prvog maja 1995. godine...

Oslobodite se grijeha na današnji praznik

28-04-2016 Hits:2544 BiH I RS

Oslobodite se grijeha na današnji praznik

Pravoslavni hrišćani, koji se pridržavaju julijanskog kalendara, obilježavaju danas Veliki četvrtak. Hrišćani se sjećaju posljednjeg objedovanja Isusa Hrista, Tajne večere, a danas je prilika da se i najveći grešnici razriješe...

Ovo su neradni dani u Srpskoj za Vaskrs

25-04-2016 Hits:2821 BiH I RS

Ovo su neradni dani u Srpskoj za Vaskrs

U Republici Srpskoj neradni dani biće 29. april, te 1. i 2. maj, kada se obilježavaju vjerski i republički praznici Veliki petak, odnosno Vaskrs i Međunarodni praznik rada. Vjernici pravoslavne vjeroispovijesti...

Hapšenje osumljičenih za štetu Bobar banke

31-03-2016 Hits:2567 BiH I RS

Hapšenje osumljičenih za štetu Bobar banke

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH /Sipa/ lišili su jutros slobode više osoba osumnjičenih da su oštetili Bobar banku i bankarski sektor za oko 123 miliona KM i na...

Oprez prilikom spaljivanja korova

22-03-2016 Hits:2300 BiH I RS

Oprez prilikom spaljivanja korova

Ministarstvo unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske upozorilo je građane da budu oprezni prilikom spaljivanja korova i drugog zapaljivog materijala, kao i da te poslove obavljaju na površinama koje mogu kontrolisati. ...

Banjalučanin uhapšen zbog ucjenjivanja djevojke preko FB

15-03-2016 Hits:2493 BiH I RS

Banjalučanin uhapšen zbog ucjenjivanja djevojke preko FB

 Policija u Kozarskoj Dubici uhapsila je V.B. iz Banjaluke u akciji “Zoran Nepobjedivi” jer je jednu djevojku V.J. ucjenjivao preko fejsbuka. Naime, kako je rečeno u policiji on je u februaru...

Propalo prikrivanje korupcije: Dr Vesna Novaković je ipak uzimala mito! (video)

15-03-2016 Hits:3606 BiH I RS

Propalo prikrivanje korupcije: Dr Vesna Novaković je ipak uzimala mito! (video)

Disciplinska komisija UKC RS utvrdila je da dr Vesna Novaković nije uzimala mito, ali roditelji djece koju je liječila i dalje tvrde da jeste i pripremaju zajedničku tužbu. O uzimanju...

Eksplozija na pumpi u Bijeljini

14-03-2016 Hits:2955 BiH I RS

Eksplozija na pumpi u Bijeljini

Na benzinskoj pumpi u Bijeljini došlo je do eksplozije, tri radnika su povrijeđena. Na benzinskoj pumpi "Dragstes" koja se nalazi na magistralnom putu Bijeljina - Brčko nesreću je izazvala eksplozija plinske...

Savanović: Isplata do kraja marta

14-03-2016 Hits:2524 BiH I RS

Savanović: Isplata do kraja marta

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović izjavio je danas da bi do kraja marta trebalo da bude isplaćen godišnji borački dodatak, za šta je potrebno izdvojiti 11...

SPC – Počeo Vaskršnji post

14-03-2016 Hits:2454 BiH I RS

SPC – Počeo Vaskršnji post

Za pravoslavne vjernike danas je počeo višenedjeljni veliki Vaskršnji ili Časni post, koji se završava praznikom Vaskrsenja Isusa Hrista - Vaskrsom, koji se ove godine slavi 1. maja. Datum...

Niko nije odgovarao za ubistvo srpskih djevojčica

11-03-2016 Hits:2613 BiH I RS

Niko nije odgovarao za ubistvo srpskih djevojčica

Srpske djevojčice Milica Lalović i Nataša Učur ubijene su na današnji dan prije 21. godinu u sarajevskom naselju Grbavica, snajperskim hicima ispaljenim iz dijela grada pod kontrolom muslimanskih snaga, a...

Banjalučanin dobio 192.000 KM na kladionici

04-03-2016 Hits:2608 BiH I RS

Banjalučanin dobio 192.000 KM na kladionici

Nisam se mnogo nervirao prateći mečeve koje sam imao na tiketu, ali kada sam vidio da su mi ostale još dvije utakmice, zaledio sam se, kazao je Banjalučanin, čiji je...

Tri mjesečne plate godišnje za cigarete

01-03-2016 Hits:2404 BiH I RS

Tri mjesečne plate godišnje za cigarete

Kutija prosječnih cigareta košta oko četiri marke, što znači da pušač, koji dnevno ispuši jednu paklu nikotinskih štapića, za 365 dana u pepeo pretvori blizu 1.500 maraka, što je jednako...

Preminuo Vlado Petrović "Čiča"

29-02-2016 Hits:2689 BiH I RS

Preminuo Vlado Petrović "Čiča"

Vlado Petrović "Čiča", dokazani humanista u traženju nestalih Srba i veliki borac za istinu i pravdu o stradanju srpskog naroda, preminuo je u Doboju u 57. godini. Isključivo zaslugom Petrovića samo...

Zbog pijanih putnika avion prinudno sletio u Sarajevo

26-02-2016 Hits:2405 BiH I RS

Zbog pijanih putnika avion prinudno sletio u Sarajevo

Avion kompanije Pegasus, koji je letio na relaciji Istanbul - Rim, juče je prinudno sletio na Međunarodni aerodrom Sarajevo zbog putnika koji su u vidno alkoholiziranom stanju vrijeđali osoblje u...

Djevojčica skočila sa prvog sprata zgrade

26-02-2016 Hits:2998 BiH I RS

 Djevojčica skočila sa prvog sprata zgrade

Petnaestogodišnja učenica devetog razreda Osnovne škole u Kalesiji skočila je sa prvog sprata stambene zgrade u izgradnji u centru Kalesije, zadobivši teške povrede, rekao je portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog...

Otkazi za 3.000 vojnika u BiH

24-02-2016 Hits:2650 BiH I RS

Otkazi za 3.000 vojnika u BiH

Ministarstvo odbrane BiH predlaže smanjenje broja pripadnika oružanih snaga sa 10.000 na 7.000. Od osnivanja potrošili tri milijarde KM. U dokumentu pod nazivom "Pregled odbrane", koji Ministarstvo odbrane BiH treba...

Sistemsko uništavanje zdravstva Srpske

24-02-2016 Hits:2442 BiH I RS

Sistemsko uništavanje zdravstva Srpske

Partija demokratskog progresa očekuje od svih nadležnih institucija Republike Srpske da uzmu u razmatranje sljedeću aferu i trošenje narodnog novca zasnovanog na ozbiljnim tvrdnjama i činjenicama kojima je učinjena ogromna...

BiH prva na mapi nezaposlenosti

18-02-2016 Hits:2332 BiH I RS

BiH prva na mapi nezaposlenosti

Visoka stopa nezaposlenosti beleži se u čitavom regionu. Dok je najviše nezaposlenih u BiH, za petama su joj Srbija u Makedonija. "Crnih rupa" u kojima je nezaposlenost najveća najviše ima u...

Balkan investment banka - pljačka koja traje 15 godina

16-02-2016 Hits:2292 BiH I RS

Balkan investment banka - pljačka koja traje 15 godina

Izvještaji Republičkog deviznog inspektorata Republike Srpske koji su procurili u javnost govore o ogromnim količinama novca koje su putem Balkan investment banke iznošene van BiH. Izvještaji su diskreditovali i Agenciju za...

Pismo Dodiku: Moj otac se nije borio za državu bez zakona, pravde i reda!

16-02-2016 Hits:2720 BiH I RS

Pismo Dodiku: Moj otac se nije borio za državu bez zakona, pravde i reda!

"Odlučio sam da vam u ime pokojnog oca vratim odlikovanje kojim je posthumno odlikovan za zasluge u ratu i stvaranje i odbranu Republike Srpske, i da, na veliku žalost zbog...

Novi zakon: Koji dokumenti su potrebni za prijavu prebivališta?

10-08-2015 Hits:3990 BiH I RS

Novi zakon: Koji dokumenti su potrebni za prijavu prebivališta?

Novi Zakon o prebivalištu i boravištu državljana BiH na snagu je stupio 29. jula te je donio nekoliko važnih promjena bh. građanima kada prijavljuju prebivalište. Nakon što su Izmjene i...

MekGafi: Bez zakona o radu za BiH nema kredita MMF-a

06-08-2015 Hits:2847 BiH I RS

MekGafi: Bez zakona o radu za BiH nema kredita MMF-a

Evropska komisija je zadovoljna što je novi zakon o radu usvojen u Federaciji Bosne i Hercegovine i nada se da će proći i u Republici Srpskoj, te iz Delegacije EU...

U Srpskoj su protesti otišli u istoriju

06-08-2015 Hits:2815 BiH I RS

U Srpskoj su protesti otišli u istoriju

U Srpskoj već godinama skoro da nema masovnih protesta građana i izražavanja nezadovoljstva načinom života na ulicama Republike Srpske. A razloga za proteste sve je više. Male plate, kašnjenja penzija,...

Savjet ministara BiH smijenio Zupca

06-08-2015 Hits:2672 BiH I RS

Savjet ministara BiH smijenio Zupca

SARAJEVO - Goran Zubac razriješen je danas na vanrednoj sjednici Savjeta ministara BiH sa pozicije direktora Državne agencije za istragu i zaštitu (SIPA), saopšteno je iz Savjeta ministara. Kako je istaknuto...