Menu

Parastos za 305 ubijenih Srba

Skelani - Kod centralnog spomenika za 305 poginulih Srba u Skelanima kod Srebrenice juče je služenjem parastosa obilježeno 20 godina od stradanja 69 srpskih vojnika i civila iz ovog naselja i obližnjih sela koje su ubile srebrenički muslimani 16. januara 1993. godine, prenose agencije.

Nekoliko stotina građana sa obje strane Drine okupilo se i prislužilo svijeće za pokoj duša svih 305 poginulih u proteklom ratu, među kojima je bilo čak 58 žena.

Episkop zvorničko-tuzlanski Vasilije služio je parastos i istakao da poginuli, čija su imena uklesana na spomenik, nisu nikoga napadali već su bili na svojim ognjištima koja su branili.

Vladika Vasilije pozvao je Srbe na međusobnu slogu, jedinstvo među narodima i da se ničija krv više ne proliva, a vlast Republike Srpske da bude neustrašiva i da čuva tekovine borbe srpskog naroda.

Srbima iz ovog kraja vladika je poručio da ne prodaju svoju zemlju, za koju su njihovi najbliži nastradali.

Muslimanske snage Nasera Orića su na današnji dan 1993. godine u Skelanima i okolnim srpskim selima ubile 69 Srba, 165 ranile, a 30 zarobile, od kojih polovina nije živa, dok se četvoro još vodi kao nestalo.

Među poginulima većinom su bili civili - najmlađi Aleksandar Dimitrijević imao je samo pet godina, a njegov brat Radoslav život je izgubio u dvanaestoj godini.

Njihova majka Milica danas je donijela buket svježeg cvijeća i položila kod spomenika.

Milenija Mitrović tog 16. januara bila je zarobljena u svom dvorištu sa još šest članova svoje familije. Njenog supruga Radivoja zločinci su zaklali.

-  Zarobili su nas i tukli vodeći prema selu Poljak. Tu su me natjerali da nosim vreću opljačkane pšenice do 20 kilometara udaljenog sela Karačići. Tukli su nas i u logoru u Srebrenici gdje sam provela tri sedmice do razmjene - prisjeća se Milenija.

Od batina joj je bila slomljena vilica, izbijeni svi zubi.

Mitrovićeva priča da su ih u logoru svakodnevno tukli i da nisu dobijali hranu, pa su neki zarobljenici umrli od posljedica torture i gladi.

Stanoje Mitrović svjedoči da je nakon dva dana, kada je došao kući, zatekao unakažene leševe po dvorištu i u susjednim baštama.

Devetnaestogodišnju Mitru Ristić nije mogao prepoznati koliko joj je lice bilo iskasapljeno.

- Zaklali su i nepokretnu staricu Darinku Mitrović za stolom u njenoj kući. Zar je ona predstavljala nekome prijetnju - pita Stanoje i kaže da su porodice poginulih izgubile vjeru u međunarodno i pravo i pravdu u BiH i da se mole Bogu da počinioce stigne Božija pravda.

Sva srpska imovina u ovom kraju je opljačkana. Tog dana je, osim u dijelu Skelana, Crvice i Petriče gdje muslimanske snage nisu uspjele proći, popaljeno i nestalo još 15-ak srpskih sela i zaselaka koja još nisu obnovljena i veći broj preživjelih stanovnika nema gdje da se vrati.

Za masovni zločin nad skelanskim Srbima kao ni za sve ostale počinjene nad Srbima u srednjem Podrinju, ni poslije 20 godina niko nije odgovarao.

Mještani za to imaju samo jednu riječ -sramota.

Sekretar srebreničke Boračke organizacije Miloš Milovanović smatra je da su muslimanske snage planski vršile etničko čišćenje ovih prostora i da su ljudi ubijani samo zato što su Srbi bez obzira da li je bila riječ o civilima ili vojnicima.

-  Nikada se nećemo pomiriti sa nepravdom koju nanosi Haški tribunal i Sud BiH i nećemo odustati od zahtjeva i pritisaka da počinioci zločina nad srpskim narodom ovog kraja odgovaraju - poručio je Milovanović.

Cvijeće kod spomen-obilježja danas su položili savjetnik predsjednika Republike Srpske Miladin Dragičević, delegacija Vlade koju je predvodio ministar unutrašnjih poslova Stanislav Čađo, delegacije Narodne skupštine, Organizacija porodica zarobljenih i poginulih i nestalih civila i Saveza logoraša Republike Srpske.

Cvijeće su položile i opštinske i boračke delegacije iz Srebrenice, Bratunca, Milića, Zvornika u Republici Srpskoj, te Bajine Bašte u Srbiji, kao i nekoliko stranačkih i drugih delegacija.

Dragičević: Srpske žrtve treba da se pamte

- Srpske žrtve iz Skelana treba da se pamte i valjda će stalno podsjećanje na njih uticati da počinioci zločina budu procesuirani - izjavio je u Skelanima savjetnik predsjednika Republike Srpske Miladin Dragičević.

Dragičević je napomenuo da se godinama obilježavaju godišnjice stradanja i prislužuju svijeće za nevine skelanske žrtve, istakavši da će to biti nastavljeno, jer zaslužuju da im se odužujemo.

- Valjda će naše stalno ponavljanje i sjećanje na ove žrtve uticati da proradi savjest onih koji treba da procesuiraju počinioce ovog zločina da to napokon učine kako bi bila zadovoljena pravda i moglo se govoriti o pomirenju na ovim prostorima - rekao je Dragičević.

Ministar unutrašnjih poslova Stanislav Čađo upitao je zašto za ovaj zločin još niko nije odgovarao, podsjetivši da je MUP Srpske poslije nekoliko mjeseci od zločina podnio krivične prijave tužilaštvu, a potom je dopunio 2006. godine.

Prema njegovim riječima, teško je naći riječi da se opiše zločin počinjen u Skelanima.

- Od nadležnih organa i dalje moramo tražiti da počinioci zločina nad Srbima u ovom kraju budu procesuirani kao i njihovi nalogodavci i da porodice poginulih barem u tome dobiju satisfakciju - rekao je Čađo.

General Milan Torbica, savjetnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite Petra Đokića, istakao je da se godinama iz centara moći u javnost plasiraju laži da su Srbi krivi za sve što se dešavalo u ratu u BiH.

- Ta laž se postepeno demantuje jer su sa početnih 120.000 žrtava koliko su govorili, Bošnjaci smanjili broj svojih poginulih na 40.000. Jedinice Nasera Orića su u okolini Srebrenice ubile 3.267 Srba od kojih su trećina bili civili i djeca i tu istinu svijet polako prihvata - rekao je Torbica.

On je poručio da nikada nećemo odustati od traženja istine i odgovornosti zločinaca koji su ubijali i masakrirali nevine ljude u ovom kraju.

Srpski narod, prema riječima generala, nije želio ratovati i nije se pripremao za rat dok su to drugi radili.

 

Regija Birač

Prev Next

Otvorene dvije donice puta vrijedne 193.000KM

08-08-2016 Hits:6030 Regija Birač

Otvorene dvije donice puta vrijedne 193.000KM

U Gojčinu kod Kalesije u petak 05.08.2016. godine svečano su otvorene dvije novoizgrađene dionice puta koje povezuje naselje Gojčin sa naseljima Tupković i ostalim mjestima na području opštine Živinice, Osmaci...

Svešteniku ukradeno zlato vrijedno 5.000

01-08-2016 Hits:6794 Regija Birač

Svešteniku ukradeno zlato vrijedno 5.000

Sveštenik B.T. (1975.) iz Bratunca prijavio je policiji da su mu nepoznate osobe provalile u kuću i ukrale zlatni nakit, u vrijednosti 5.000 KM. Ova teška krađa je izvršena u noći...

Bratunac: Počeo probni rad fabrike peleta

05-04-2016 Hits:6277 Regija Birač

Bratunac: Počeo probni rad fabrike peleta

U Bratuncu je počela probna proizvodnja peleta u novootvorenoj fabrici "BHS pauer", čiji je vlasnik investitor iz Češke. Fabrika peleta jedan je od prvih proizvodnih kapaciteta otvoren nakon rata...

Srebrenica: Rekordna eksploatacija rude u srebreničkom rudniku Gross

01-04-2016 Hits:4654 Regija Birač

 Srebrenica: Rekordna eksploatacija rude u srebreničkom rudniku Gross

Proizvodnja u prošloj godini povećana za 7,2% u odnosu na 2014.   Rudnik olova i cinka u Srebrenici, kojim upravlja preduzeće Gross d.o.o, u prošloj godini je povećalo proizvodnju za 7,2% u...

Srebrenica: Ponovo radi mesara

31-03-2016 Hits:4004 Regija Birač

Srebrenica: Ponovo radi mesara

Zbog stalnog smanjenja broja stanovnika i slabe platežne moći žitelja, u Srebrenici su u posljednjih nekoliko godina zatvorene mnoge zanatske, trgovačke i ugostiteljske radnje. Nakon više od godinu dana,...

SREBRENICA: Odigrana utakmica rudara protiv dijabetičara BiH

21-03-2016 Hits:3927 Regija Birač

SREBRENICA: Odigrana utakmica rudara protiv dijabetičara BiH

Rudnik olova i cinka "Sase" kod Srebrenice ugostio je juče reprezentaciju dijabetičara BiH u futsalu sa kojom je selekcija rudara odigrala revijalnu utakmicu na rudničkom igralištu u Sasama. Prije utakmice,...

Srebrenica: GROSS PJ Srebrenica domaćin Futsal reprezentacije BiH za osobe oboljele od dijabetesa

18-03-2016 Hits:4160 Regija Birač

Srebrenica: GROSS PJ Srebrenica domaćin Futsal reprezentacije BiH za osobe oboljele od dijabetesa

Kompanija GROSS d.o.o. PJ Srebrenica je domaćin Futsal reprezentacije BiH za osobe oboljele od dijabetesa. Futsal tim kompanije GROSS će odigrati prvu pripremnu utakmicu sa reprezentacijom BiH i obezbijediti sponzorske...

Srebrenica: Svečana sjednica povodom dana opštine

11-03-2016 Hits:3878 Regija Birač

Srebrenica: Svečana sjednica povodom dana opštine

Na svečanoj sjednici Skupštine opštine Srebrenica povodom Dana opštine, 11. marta, danas će biti uručene nagrade i priznanja pojedincima i kolektivima zaslužnim za razvoj ove lokalne zajednice i za rezultate...

Milići: Radnici blokirali opštinu

10-03-2016 Hits:4294 Regija Birač

Milići: Radnici blokirali opštinu

U Milićima od jutros traju protesti ispred zgrade Skupštine opštine, koju su blokirali radnici preduzeća "Savox" iz Milića. Načelnik opštine Momir Lazarević prije dva dana je poslao dopis Inspektoratu Republike Srpske,...

Bratunac: Pješak izgubio život u saobraćajnoj nezgodi

04-03-2016 Hits:4040 Regija Birač

Bratunac: Pješak izgubio život u saobraćajnoj nezgodi

U Bratuncu u ulici Drinska, 03.03.2016. godine oko 22,00 časa, dogodila se saobraćajna nezgoda sa smrtnom posledicom. U saobraćajnoj nezgodi učestvovalo je putničko vozilo marke ''Mercedes'' kojim je upravalo lice...

Srebrenica: Počinje program pripreme djece za školu

29-02-2016 Hits:3835 Regija Birač

Srebrenica: Počinje program pripreme djece za školu

  U srebreničkom obdaništu "Poletarac" upisano je petnaestak mališana za pohađanje redovnog pripremnog programa za školu što je duplo manje nego prošle godine kada je pripremnu nastavu pohađalo 32 djece, rekla...

Srebrenica: Rudnik Sase – poslovanje pozitivno

26-02-2016 Hits:3975 Regija Birač

Srebrenica: Rudnik Sase – poslovanje pozitivno

Srebrenički Rudnik olova i cinka "Sase" ove godine planira eksploataciju 323.000 tona rude, što je na prošlogodišnjem nivou, te očekuje da će taj plan realizovati, što bi mu obezbijedilo održivo...

Bratunac: Besplatne sadnice za uzgajivače malina

24-02-2016 Hits:4060 Regija Birač

Bratunac: Besplatne sadnice za uzgajivače malina

Bratunac - Uzgajivačima malina u opštini Bratunac biće besplatno podijeljeno 130.000 sadnica maline, rekao je načelnik opštinskog Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti Radenko Radović. On je precizirao da...

SREBRENICA - KOMUNALCI POSLOVALI POZITIVNO PRVI PUT NAKON RATA

18-02-2016 Hits:3851 Regija Birač

SREBRENICA  - KOMUNALCI POSLOVALI POZITIVNO PRVI PUT NAKON RATA

Vršilac dužnosti direktora srebreničkog Komunalnog preduzeća "Polet" Hakija Meholjić rekao je da je "Polet" nakon višegodišnjih problema i negativnih poslovnih rezultata, prošle godine pozitivno poslovao. Prema njegovim...

Bratunac: Promocija romana Aleksandre Mihajlović

16-02-2016 Hits:3933 Regija Birač

Bratunac: Promocija romana Aleksandre Mihajlović

Beogradska književnica Aleksandra Mihajlović  je u Bratuncu predstavila svoje romane "Zapričavanje, zavaravanje i zavirivanje" i "Kroz prstohvat cimeta". Govoreći o prvom romanu, Mihajlovićeva je u bratunačkoj Narodnoj biblioteci navela...