Menu

TRUDNIČKO SUJEVJERJE: Bapske priče u koje svi vjeruju

trudnice

Svaka majka sigurno može da se sjeti barem jedne budalaštine koju je čula tokom trudnoće. U narodnoj tradiciji postoji sklonost da se različiti simptomi tumače kao kojkekavi sudbonosni signali koji se tiču pola, zdravlja ili izgleda djeteta.

Čim neka žena ostane u drugom stanju, odmah se oko nje sjati njih stotinu starijih i iskusnijih dama koje imaju svoje šašavo tumačenje svakog od simptoma trudnoće. Nećete vjerovati šta sve tu može da se čuje.

OVO SU NAJPOZNATIJA SUJEVJERJA U VEZI SA TRUDNOĆOM

- Ako trudnica ima gorušicu, znači da beba ima puno kose.

- Trudnica ne smije da ide na sunce jer će beba “prokuvati” u plodovoj vodi.

- Ako trudnica nešto poželi, a to ne dobije, na djetetovom tijelu ostaje znak u obliku onoga što je trudnica poželjela.

- Kada trudnica poželi nešto da jede, treba da podigne ruke u vazduh. U slučaju da se uhvati za neki dio tijela, na tom će dijelu tijela dijete imati mrlju.

- Trudnica ne smije da se dodirne za tijelo kad poželi da pije kafu jer će beba imati smeđu mrlju.

- Ako trudnici ne smeta da jede jagnjetinu-dobiće dječaka; trudnice koje nose dječake mogu jesti jagnjetinu, a one s djevojčicama ne mogu da je podnesu.

- Ako je trudnici “uzak” stomak, rodiće sina.

- Ako trudnica ima tamnu liniju do pupka, žensko je. Ako ide i iznad pupka, muško je.

- Ako je muško, trudnica će se ranije poroditi.

- Ako je trudnici stomak nisko, prije će se poroditi.

- Ako trudnica povraća – biće djevojčica, ako ne – dječak.

- Trudnica ne bi trebalo da sjedi prekrštenih nogu jer tako usporava rast bebe.

- Trudnica ne smije da prekršta noge jer će se bebi obmotati pupčana vrpca oko vrata.

- Ako neko baci maramicu na sto – trudnica treba da je podigne jednom rukom. Ako je podigne nježno s dva prsta, biće djevojčica. Ako je zgrabi cijelom šakom, biće dječak.

- Ako trudnica dobije bubuljice (od hormona naravno) i lice joj “poružni” – djevojčica je (jer je ukrala maminu ljepotu).

- Ako trudnica vidi nešto ružno, ne smije da se uhvati za stomak, jer će beba biti ružna.

- Za vrijeme babina (40 dana) majka ne smije da se kupa i pere kosu.

- Bebi u kolica treba staviti bijeli luk da otjera vještice.

- Ako se trudnica puno smije, dijete će biti živahno. Ako je tužna, dijete će biti plačljivo.

- Onaj dan u nedelji kada trudnica prvi put osjeti bebu, to je dan kada će se poroditi.

- Bebi se ne smije ništa kupovati prije rođenja.

- Kada trudnica krene u porodilište, treba da obmota crveni konac oko ruke, kao i bebi čim se rodi. To je protiv uroka.

- Bebina odjeća ne smije preko noći da se suši napolju jer će pokupiti uroke.

- Trudnica ne smije da ide na groblje jer će roditi blijedo dijete.

- Beba ni slučajno ne smije da se postavi pred ogledalo, jer nikad neće progovoriti.

- Kada se beba vodi napolje, treba joj sve obući naopako da ga vile ne odnesu.

Bilo kako bilo, majke najbolje znaju šta treba da rade, a ove “savjete” ne bi trebalo da shvataju ozbiljno. Srećom, većinu ovih zabluda stručnjaci su raskrinkali

AKO OSJEĆATE GORUŠICU, TO ZNAČI DA VAŠOJ BEBI RASTE KOSA

Netačno. Beba se razvija unutar materice, a taj organ nema dodirnih tačaka s probavnim organima. Gorušica je poremećaj varenja tokom kojeg se kiselina iz želuca vraća u jednjak izazivajući osjećaj ”žarenja” i to nema nikakve veze s rastom bebine kosice.

Problem se pojačava kako trudnoća napreduje te materica vrši veći pritisak na želudac. Jedite pet-šest malih obroka na dan, pijte više mlijeka, izbjegavajte začinjenu hranu i tokom jela sjedite ispravljenih leđa. Neki stručnjaci tvrde da kapsule bijelog luka ublažavaju ovu neprijatnu pojavu. Probajte, ništa vas ne košta.

DRUGA BEBA UVIJEK JE VEĆA OD PRVOROĐENE

Ne mora da znači. Ukoliko je majka zdrava i ne pati od trudničkog dijabetesa, njeno drugo dijete biće iste ili slične težine kao i prvo. Osim toga, bebina težina zavisi i od pola: dječaci su u prosjeku centimetar duži i 150 grama teži od djevojčica.

Međutim, ako ste se u prvoj trudnoći prekomjerno ugojili, postoji mogućnost da će vaše drugo dijete biti nešto krupnije od prvog, ali to nije pravilo.

AKO TRUDNICI ODBIJETE USLUGU, IZRAŠĆE VAM ČMIČAK

Besmislica! Čmičak je gnojno zapaljenje očnog kapka koje je najčešće izazvano dodirom prljavim rukama. Dakle, riječ je o bakterijskoj upali koja se smiruje antibioticima. Ponekad je potrebno iščupati trepavicu oko koje je nastao gnojni čvorić.

Zbog čega je ova pojava povezana s odbijanjem usluge trudnici i iz kog vremena podstiče ova besmislena tvrdnja, još uvijek nije utvrđeno.

JEDNOM CARSKI REZ, UVIJEK CARSKI REZ!

Može biti, ali ne mora. Ishod naredne trunoće zavisi od razloga zbog kog je prvi put porođaj dovršen operativnim putem. Ako je, primjera radi, majka porođena carskim rezom zbog nesrazmere između obima bebine glavice i prečnika njene karlice, najvjerovatnije će se carski rez ponoviti i naredni put.

Međutim, ako je u pitanju bio nepravilan položaj bebe, sljedeći put se to ne mora ponoviti i trudnica se može poroditi prirodnim putem. To se dešava u više od 70% slučajeva.

TRUDNICA TREBA DA JEDE ZA DVOJE

Ovo je vjerovatno najčešća zabluda, koja se sreće u svim kulturama. Trudnica treba da obrati pažnju na kvalitet hrane i učestalost obroka. Kako dijete raste, povećavaju se i kalorijske potrebe organizma, ali kako je riječ o sićušnom biću, povećanje potreba veoma je malo (svega 300 kalorija na dan, i to od drugog tromjesečja trudnoće).

Inače, prekomjerna ishrana tokom trudnoće dovodi do gojaznosti buduće majke, što može da zakomplikuje porođaj.

TRUDNICA TREBA DA PIJE CRNO PIVO DA NE BI BILA ANEMIČNA

Glupost! Crno pivo je alkoholno piće (kao i sve ostale vrste piva), a trudnice tokom trudnoće NE TREBA da ga konzumiraju. Tačno je da je crno pivo bogato gvožđem, ali ima i 5% alkohola. Da bi gvožđe iz piva imalo nekog efekta na organizam trudnice, trebalo bi da popije najmanje pet flaša tokom dana! A to je apsurdno!

Prema tome, da ne bi bila anemična, buduća majka treba da jede dosta zelenog povrća, crvenog mesa i mahunarki, kao i da redovno uzima multivitaminski preparat namijenjen trudnicama.

DRUGO DIJETE SE UVIJEK RAĐA PRIJE VREMENA

Čuli smo ovo stotinu puta, ali nemamo dokaz koji bi mogao da potvrdi to. Najčešće je prva trudnoća precizno planirana, dok je druga mnogo spontanija, tako da ne možete sa sigurnošću utvrditi datum začeća. Zbog toga vam se može učiniti da je beba došla na svijet ranije.

TRUDNICE NE SMIJU DA JEDU NIJEDNU VRSTU SIRA

Netačno. Trebalo bi da izbjegavaju samo plave i buđave sireve (bri, kamamber, rokfor) zbog mogućnosti zaraze listerijom, rijetkom ali opasnom bakterijom koja može oštetiti plod. Međutim, svi ostali sirevi proizvedeni od pasterizovanog mlijeka poželjni su u ishrani trudnice jer sadrže kalcijum, neophodan za razvoj bebinih kostiju i zubića.

AKO NOSITE BEBU NISKO, RODIĆETE DJEČAKA. U SUPROTNOM, BIĆE DJEVOJČICA.

Ovo nema veze s istinom! Oblik trudničkog stomaka zavisi od majčine građe, oblika njene karlice, jačine mišića karličnog dna, položaja koji u stomaku zauzima beba i načina na koji se materica širi i raste. Pol djeteta pak zavisi od kombinacije majčinih i očevih hormozoma i određen je u trenutku začeća.

AKO VAM GRUDI TOKOM TRUDNOĆE NE NABREKNU, NEĆETE IMATI MLIJEKA

Još jedna besmislica! Količina mlijeka koja se stvara u dojkama zavisi od hormona i količine žlezdastog tkiva u grudima. Velike grudi najčešće su takve zbog prekomjerne količine masnog tkiva u njima, a ne zbog pojačane proizvodnje mlijeka.

Zapamtite: mlijeko se ne stvara u masnom već u žlezdastom tkivu! Zbog toga se često dešava da žena s grudima veličine ”dvojke” ima više mlijeka od one sa ”šesticama”. I još nešto: svim ženama se tokom trudnoće grudi povećaju. Doduše, nekima više, nekima manje.

JUTARNjA MUČNINA PRESTAJE NAKON 12 NEDELjA TRUDNOĆE

Kamo sreće da je tako! Iako mučnina najčešće prestaje krajem prvog tromjesečja, mnoge žene se bore s ovim problemom do samog porođaja. Niko ne zna zbog čega je to tako, ali stručnjaci pretpostavljaju da je organizam nekih žena prosto osjetljiviji na izlučivanje trudničkih hormona, pa zato reaguje mučninom.

Ove nevolje ćete se riješiti ako budete jeli po malo, unosili dovoljno tečnosti i odmarali se kad god možete. Kažu da pomaže čaj od đumbira i grickanje kriške limuna.

SA SVAKOM TRUDNOĆOM ŽENA GUBI PO JEDAN ZUB

Ovo je možda bilo tačno u dalekoj prošlosti kada je ishrana trudnica bila siromašna kalcijumom i kada su bile primorane da obavljaju teške fizičke poslove uprkos poodmakloj trudnoći. U današnje vrijeme ova tvrdnja je smiješna!

Drage buduće mame, čim ostanete u drugom stanju, posjetite stomatologa i sredite zube, a tokom trudnoće konzumirajte dosta mlijeka, bijelog sira i jogurta i ne brinite se ni za svoje, ni za bebine zube.

JAKE JUTARNjE MUČNINE ZNAK SU DA NOSITE BLIZANCE

Mnoge žene smatraju ovu tvrdnju tačnom. Evo istine: jutarnju mučninu uzrokuje hormon beta-HCG, čija je količina u organizmu povećana u slučaju da žena nosi blizance. To može biti razlog pojačanim mučninama, ali nije pravilo.

Naime, mnoge buduće majke pate od užasnih mučnina mada nose samo jedno dijete. Zato nema razloga da mislite da stalno povraćanje znači i ”duplo” iznenađenje.

VRUĆA KUPKA NAŠKODIĆE BEBI

Upravo je suprotno! Ležanje u kadi napunjenoj vodom toplijom od 37 stepeni neće naškoditi bebi, već budućoj majci – najvjerovatnije će osjetiti mučninu ili nesvjesticu. Zato, u posljednjem tromjesečju trudnoće bolje je da izbjegavate kupke i opredijelite se za tuširanje mlakom vodom.

Postoji i tvrdnja da trudnica ne smije da pliva u bazenu jer će se beba inficirati. Ne obazirite se na to, već slobodno plivajte: vaša je materica čvrsto ”zapečaćena” i nijedna bakterija iz spoljašnosti ne može prodrijeti u ovu ”tvrđavu”.

SEKS MOŽE IZAZVATI PRIJEVREMENI POROĐAJ

Sjemena tečnost sadrži hormon prostaglandin koji može izazvati kontrakcije. Međutim, da bi se to dogodilo, potrebna je velika količina tog hormona (otprilike četiri puta više nego što se nalazi u jednom ejakulatu), tako da ne bi trebalo da se uzdržavate od vođenja ljubavi (osim ako je vaša trudnoća rizična).

Nemojte da vas seks zabrinjava – porodićete se onda kada vaše tijelo bude spremno na taj čin.

Zabava

Prev Next

Svako može da postane milioner do 30-te.

07-10-2016 Hits:5934 Zabava

Svako može da postane milioner do 30-te.

Stiv Sibold, čovek koji je postao milioner tako što je proučavao način poslovanje 1.200 najbogatijih ljudi sveta i učio od njih, kaže da u ekonomiji kojom vlada slobodno tržište, svako...

Kolač koji je bolji od seksa

31-05-2016 Hits:6580 Zabava

Kolač koji je bolji od seksa

Video recept za ovu kalorijsku bombu s ukusom raja, dosad je na YouTube mreži pregledan više od milion i po puta, a videćete i zašto. Za koru vam je potrebno: 160 g...

Kako da izbjelite jaja, da budu savršena za ukrašavanje

26-04-2016 Hits:5675 Zabava

Kako da izbjelite jaja, da budu savršena za ukrašavanje

Pogledajte kako da od običnih jaja napravite bela koja su savršena za bojenje i ukrašavanje za Uskrs. Potrebno je: 1 čaša alkoholnog sirćeta 1 čaša vode Jaja Postupak: 1. Prelijte jaja vodom i sirćetom i ostavite...

Zašto volimo horor filmove

24-03-2016 Hits:5494 Zabava

Zašto volimo horor filmove

Horore volimo zato što smo srećni jer smo nesrećni, zaključak je tima psihologa sa univerziteta Berkli i Florida. Nekada se verovalo da se ljudi koji uživaju da sa napetošću, uzbuđenjem i...

Drvo test: Kakva ste ličnost

04-03-2016 Hits:3753 Zabava

Drvo test: Kakva ste ličnost

Test je veoma jednostavan.Odberete drvo sa donje slike koje vam se najviše sviđa, potražite broj slike i pročitate tekst... Tekst koji pročitate odnosno broj daće vam odgovor kakva ste vi...

Ovih 5 komplimenata svaka žena želi čuti od svog muškarca

24-02-2016 Hits:3628 Zabava

Ovih 5 komplimenata svaka žena želi čuti od svog muškarca

I naizgled hladnu i strogu ženu "rastopiće" iskreni kompliment muškarca koji joj se sviđa. Žene jednostavno vole čuti da su posebne, da su ugodno društvo, znati da je njihovo mišljenje muškarcima...

Jelenina prosidba dobila odgovor DA

17-02-2016 Hits:3733 Zabava

Jelenina prosidba dobila odgovor DA

  Društvenim mrežama brzinom svjetlosti se proširila slika bilborda u Banjaluci, kojom je Jelena na neubičajen način zaprosila svog dečka. Saša je naravno rekao "Da”. Tako su fotografiju Jeleninog bilborda, prenijeli brojni...

Prava ljubav prema horoskopu

16-02-2016 Hits:3461 Zabava

Prava ljubav prema horoskopu

Što više ljudi srećete i upoznajete, veće su mogućnosti da ćete se upoznati sa „onom pravom“ osobom. Horoskop vam može pomoći da povećate svoje šanse i na brzinu procjenite da...

Duhoviti horoskop za najluđu noć

29-12-2014 Hits:4433 Zabava

Duhoviti horoskop za najluđu noć

Svaki horoskopski znak ima i svoju duhovitu stranu, a kako se ponašaju u najluđoj noći to sami najbolje znaju. Ipak, u svakoj šali ima i dio istine, a da li...

Novogodišnja poslanica Ramba Amadeusa

28-12-2014 Hits:4341 Zabava

 Novogodišnja poslanica Ramba Amadeusa

I pazite s kim se družite. Glup prijatelj pravi više štete nego inteligentan neprijatelj. Ljudi, sretna Nova 2015. godina! Svim fanovima želim sretne civilne i vjerske praznike, blagdane, Novu Godinu, sa...

Pjevačica Nevernih beba pobijedila u slovenačkom Talentu

25-12-2014 Hits:4206 Zabava

Pjevačica Nevernih beba pobijedila u slovenačkom Talentu

Nekadašnja pjevačica benda Neverne bebe, Jana Šušterič, pobijedila je u talent šou-programu Slovenija ima talenat. Finale ovog programa emitovano je u nedjelju na tamošnoj televiziji POP, a Jana je uspjela da...

Iskopao tunel od spavaće sobe do kafane

27-09-2014 Hits:5419 Zabava

Iskopao tunel od spavaće sobe do kafane

Vodoinstalater iz mjesta Omagha u Irskoj, vjerovali ili ne iskopao je tunel od svoje spavaće sobe do lokalnog paba koji se nalazi 800 metara od njegove kuće. Za to mu je...

Otvoren kafić iz serije Prijatelji

17-09-2014 Hits:4328 Zabava

Otvoren kafić iz serije Prijatelji

Fanovi jedne od najpopularnijih američkih serija - "Prijatelji" konačno su dobili priliku da popiju kafu u kafiću u kojem su to činili i njihovi slavni idoli. Naime, poznati kafe "Central Perk"...

Porno glumica na udžbeniku iz matematike

15-09-2014 Hits:4046 Zabava

Porno glumica na udžbeniku iz matematike

Zvaničnici na Tajlandu bili su prisiljeni povući hiljade udžbenika iz matematike jer se porno glumica pojavila na naslovnici knjige umjesto nastavnice. Udžbenik "Osnovi matematike" poslan je na deset univerziteta na Tajlandu,...

Samo u Americi: Uz kupljeni kamionet dobijete pušku

03-09-2014 Hits:3912 Zabava

Samo u Americi: Uz kupljeni kamionet dobijete pušku

Prodajni salon automobila iz Mirtle biča u Americi pokrenuo je interesantnu akciju tokom koje uz kupljeni kamionet, svaka mušterija na poklon dobija - pušku. Ispred Dodžovog predstavništva u Mirtl biču se...